Hlavní obsah

Muflonka Muf už běhá na všech čtyřech, do přírody se ale nevrátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Makov

Muflonka Muf, která je v Záchranné stanici živočichů Makov na Písecku od loňského června, už běhá po všech čtyřech. Loni v létě ji zřejmě zranila travní sekačka, bojovala o život, ale záchranáři a veterináři udělali zázraky. Do volné přírody se ale Muf už nevrátí. Je atrakcí pro všechny návštěvníky, především děti ze škol.

Foto: Libor Šejna, Novinky

Muf na klinice v Kralupech nad Vltavou.

Článek

Muflonka bojovala loni v létě o přežití. „Oproti tomu, když jsme ji přijímali, je to lepší o tisíc procent. Stále ale potřebuje dlahu na přední nohu, aby jí zpevňovala vazy. Původně však měla poraněné všechny čtyři končetiny, bojovala o život a na klinice v Kralupech nad Vltavou odvádějí opravdu skvělou práci,“ pochvaloval si ředitel stanice Libor Šejna.

Ani operace i náročná léčba nezkazily Muf dobrou a přátelskou povahu, stala se oblíbenkyní a atrakcí všech návštěvníků stanice v Makově. Nechá se pohladit a s dlahou se už nebojí ani divoce rozběhnout. „Do přírody ji vrátit nemůžeme z několika důvodů. Především je příliš krotká a také by nepřežila kvůli svému handicapu. Proto už u nás zůstane. Pro děti ze škol je velkou atrakcí,“ vysvětloval Šejna.

Foto: Libor Šejna, Novinky

Muflonka s pracovnicní stanice Petrou.

Některá zvířata po různých úrazech se do přírody i přes veškerou péči záchranářů vrátit zkrátka nemohou. Podobně je v Makově například čapí pár s poraněnými křídly. Hnízdí v léčebné části stanice. „Tito rodiče odchovali už šedesát zdravých čápů a lidé je mohou sledovat i na online kameře,“ upozornil ředitel stanice.

Samice muflona se zotavuje po zásahu sekačkou

Domácí

Na začátku března zachránil rybář Jaroslav Hronek u Tálínských rybníků orlici mořskou, která měla zraněné křídlo. „Zatím je také v Kralupech a léčí se. Vypadá to však nadějně. Měla by být následně umístěná do velké voliéry, aby bylo patrné, jak jí jde létání, a pak bychom ji vypustili zpět do přírody,“ informoval Šejna.

Rybář na Písecku zachránil zraněnou orlici

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám